Hallgatói beszámoló a konferenciatolmács hallgatók brüsszeli látogatásáról

Brüsszelben jártunk

 

Az idő nem, de vendéglátóink fogadtatása annál melegebb volt a belga fővárosban, ahol tanulmányutunk első napján az Európai Bizottságba látogattunk el. John Swales, az angol kabin vezetője tartott előadást a SCIC vizsgákról és vizsgakövetelményekről. Őt követte Bernáth Tamás, a magyar kabin egyik szenior tolmácsa, aki elmesélte nekünk, hogyan folyik a munka a magyar kabinban az európai intézmények ülésein. A továbbiakban Chris Burin, az angol kabin egyik tolmácsa beszélt részletesebben a SCIC-ről és a tolmácsok munkájáról. A délelőttöt még az Európai Bíróság működéséről szóló előadás tarkította, majd egy fenséges ebéd után következett számunkra a nagy megmérettetés, a tolmácsolási próbavizsga. Mindenkinek lehetősége volt bizonyítani rátermettségét, ki konszekutív, ki szinkrontolmácsolásban. A tolmácsolásokat a magyar kabinfőnök, Vittay Katalin, valamint Bernáth Tamás és Horváth Tamás tolmácsok értékelték. Habár a SCIC-es lécet nem sikerült megugranunk, mindenki kapott hasznos tanácsokat a további fejlődéshez. A szarvunkat letörték, de semmi baj, újranő majd!

unnamed-2

Másnap Horváth Tamás, a magyar kabin egyik tolmácsa kísért el minket az Európai Unió Tanácsába, ahol néma kabinokat kaptunk és belehallgathattunk a Tanács, valamint a tolmácsok munkájába. Nekem személy szerint ez volt a legizgalmasabb rész. A forrásnyelvi hozzászólásokon kívül bármelyik kabin tolmácsolásába is bele lehetett hallgatni, így a magyar kabin munkájába is. Nagy élmény volt profi tolmácsokat hallgatni és látni is őket munka közben. A néma kabinokban azzal kísérleteztünk, hogy ki-ki a B nyelvéről tolmácsolt magyarra, és a kabintársunk meghallgathatta, hogy ugyanazt mondja-e, amit a magyar kabin tolmácsolt. Mulatságos volt látni, hogy néha több mondat is egyezett a két tolmácsolásban. Horváth Tamás egyébként nagyon kedves volt velünk egész nap, és mindenben a segítségünkre volt, egy percig nem érezhettük, hogy „idegenben” járunk. A harmadik napon látogatást tettünk az Európai Parlamentbe, ahol sajnos ülés akkor nem volt éppen (az egész stáb Strasbourgban volt a plenárison), de élmények nélkül nem távoztunk azért, hiszen a Parlament konyháján betekinthettünk a brüsszeli gasztronómia sokszínű világába.

Köszönjük az egész magyar kabinnak a visszajelzéseket és a segítséget. Természetesen ugyanígy köszönet illeti még Szabó Csilla tanárnőt is, aki elkísért minket és mindenben a segítségünkre volt. Együtt laktunk vele Brüsszel főtere, a Grand-Place melletti szállásunkon, és maradandó élmények birtokosai vagyunk. Ez megérne egy másik beszámolót, a jelen ismertetőnek pedig itt a vége.

Udvardy Balázs, angol-spanyol konferenciatolmács hallgató