Üzleti és konferenciatolmács

Felvételi hirdetmény

A BME GTK Idegen Nyelvi Központ Tolmács- és Fordítóképző Központja 

a 2024/2025-ös tanévre

államilag akkreditált

Üzleti és konferenciatolmács

szakirányú továbbképzési szakot hirdet

legalább alap- (Bachelor) diplomával, illetve hagyományos egyetemi vagy főiskolai diplomával rendelkezők részére

angol, francia, német és olasz nyelvből.

Jelentkezés: www.kth.bme.hu/urlap

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2024. június 2. éjfél


Képzés

A képzési idő 2 félév. A képzésre a BME Tanulmányi és Vizsgaszabályzata vonatkozik, amely az egyetem honlapján (www.bme.hu) olvasható.

A képzéssel kapcsolatos tájékoztató itt található.


Képesítés

A szak sikeres elvégzése esetén a hallgatók az adott nyelvből Üzleti és konferenciatolmács (idegen nyelv megnevezése) nyelven és (anyanyelv megnevezése) anyanyelven tolmács szakképzettséget nyernek, amely a rendeletileg ehhez kötött munkakörök betöltésére jogosít (24/1986 MT. rendelet).


Költségek

A képzés féléves költségtérítése félévenként 320.000 Ft. A költségtérítés nem tartalmazza a hallgatók által beszerzendő tankönyvek, segédanyagok és a fénymásolás árát.


Jelentkezés

A jelentkezés feltétele legalább felsőfokú (C1) idegennyelv-tudás, megfelelő szintű magyar nyelvhasználati ismeretek és bármely képzési területen szerzett egyetemi vagy főiskolai, legalább alapfokozatú (Bachelor) diploma.

Végzős hallgatók is jelentkezhetnek, de sikeres felvételi vizsga esetén az augusztus végi beiratkozáshoz már szükséges a diploma bemutatása. A képzésre 2024. június 2-ig várjuk a jelentkezéseket. A jelentkezés visszaigazolásáról hetente egyszer küldünk tájékoztatást.


A felvételi vizsga

A hallgatókat a szóbeli felvételi vizsga eredménye alapján választjuk ki, amelynek letétele alól semmilyen nyelvvizsga-bizonyítvány nem mentesít.

Felvételi vizsgadíj

A felvételi vizsga díja 9.000 Ft.

A felvételi díj befizetésének módja: átutalással bankszámlánkra. Az átutalás részleteiről a jelentkezés leadása után nyújtunk tájékoztatást.

Amennyiben befizetésről számlát kér, kérjük, hogy az alábbi adatokat küldje el e-mailen a randrianasolo.daniella@gtk.bme.hu címre: számlázási név, számlázási cím, adószám.

A felvételi vizsga időpontja

A szóbeli felvételi vizsga időpontja: 2024. június 11-13. A vizsgát online tartjuk, az egy főre szánt időkeret kb. 40 perc, a pontos beosztást 2024. június 10-ig küldjük meg. A szóbeli platform elérési linkjét röviddel a vizsga előtt küldjük meg.

A felvételi vizsga részei

A felvétel feltétele a sikeres felvételi vizsga a választott idegen nyelvből. A felvételi vizsga versenyvizsga jellegű; letétele alól nyelvvizsga-, vagy más bizonyítvány nem mentesít.

Időtartama: kb. 40 perc

  • motivációs beszélgetés magyarul
  • blattolás (azonnali szóbeli fordítás) idegen nyelvről magyarra általános témáról, napi aktualitásról
  • konszekutív tolmácsolás idegen nyelvről magyarra, általános témáról, napi aktualitásról, jegyzeteléssel
  • tárgyalástolmácsolás általános témáról két fél között jegyzetelés nélkül
  • általános műveltség felmérése idegen nyelven (uniós és nemzetközi intézmények, politika, művészet, történelem, stb.)

Pontszámítás:

A szóbeli vizsgán legfeljebb 100 pontot lehet elérni, amelyből legalább 60 pont elérése esetén sikeres a felvételi vizsga.

Jelentkezés: www.kth.bme.hu/urlap

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2024. június 2. éjfél