GYIK

Mikor van a beiratkozás?

Az elsőévesek beiratkozása a szorgalmi időszak előtti regisztrációs héten történik.

 

Mit kell tudnom a tárgyfelvételről?

FONTOS! Tárgyfelvétel előtt nyilatkozni kell a Neptunon, hogy a félévre beiratkozol vagy sem (aktív vagy passzív)!

A tárgyfelvétel általában a regisztrációs héten zajlik, amely az őszi félévben augusztus végén-szeptember elején, a tavaszi félévben január végén-február elején van. Amennyiben a Neptun engedélyezi, a tárgyakat a vizsgaidőszakban és a nyári szünetben is fel lehet venni.

A tárgyakat a mintatanterv szerint, a félév számának figyelembevételével kell felvenni, majd a kurzust is ki kell választani az idegen nyelv alapján.

Amennyiben a tárgyfelvétel a regisztrációs hét után történik, különeljárási díjat számítunk fel.

 

Mikor van a szorgalmi időszak, pótlási hét, vizsgaidőszak?

A szorgalmi időszak az őszi félévben szeptembertől decemberig tart, a tavaszi félévben februártól májusig, összesen 14 hétig. A 14 hét után van az 1 hétig tartó pótlásokra szolgáló időszak, amelyen az elmaradt órákat pótolhatják a tanárok. Ezután kezdődik a vizsgaidőszak, amely 4 hétig tart.

 

Mit kell tudnom a költségtérítésről?

A BME Tolmács- és Fordítóképző Központ képzései önköltségesek, melyeknek féléves díja az adott képzés tájékoztatójában megtalálható. A költségtérítést legkésőbb az őszi félévben szeptember 30-ig, a tavaszi félévben február 28-ig kell befizetni.

Lehetőség van diákhitel igénylésére, amellyel kapcsolatban a Diákhitel Központ honlapján olvasható további információ (www.diakhitel.hu).

 

Igényelhetek-e diákigazolványt?

Lehetőség van diákigazolvány igénylésére; a nappali tagozatos hallgatók nappali, az esti tagozatosok esti, a távoktatásos képzésben részt vevők távoktatásos diákigazolványt kapnak.

Az igényléshez először az okmányirodában kell igényelni egy ún. NEK lapot, majd az azon található azonosítót kell a Neptunban az Ügyintézés -> Diákigazolvány igénylés -> Új felvétel menüpontban beírni.

Az elkészült igazolványt az egyetemre postázzák, a Dékáni Hivatal érvényesíti matricával, majd értesítjük a hallgatót az átvételről. Új félév matricázását személyesen kell intézni a Dékániban.

További információ:

http://www.diakigazolvany.hu/

https://www.kth.bme.hu/hivatal/hirdetmenyek/gyik/#diakig

 

Mit kell tudnom a záróvizsgáról?

A záróvizsgáról minden szak tájékoztatójában találsz részletes információt illetve a Moodle-ba is feltöltjük.

 

A szakfordító/tolmács diploma milyen nyelvvizsgával felel meg?

137/2008. (V. 16.) Korm. rendelet

az idegennyelv-tudást igazoló államilag elismert nyelvvizsgáztatásról és a külföldön kiállított, idegennyelv-tudást igazoló nyelvvizsga-bizonyítványok Magyarországon történő honosításáról

A nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű okiratok

14.§ (8) A szakfordító és tolmácsképesítés megszerzésének feltételeiről szóló 7/1986. (VI. 26.) MM rendelet, illetve a szakirányú továbbképzési rendeletek előírásai szerint, valamint miniszteri engedély alapján folytatott, és befejezett szakfordító vagy szakfordító és tolmácsképzés befejezéseként kiállított oklevél, illetve képesítő bizonyítvány – a tanult nyelv szempontjából – államilag elismert, szaknyelvi, kétnyelvű, komplex típusú felsőfokú nyelvvizsgának felel meg. A fordító és tolmács mesterszakos oklevél – a tanult nyelv szempontjából – államilag elismert, általános, kétnyelvű, komplex típusú felsőfokú nyelvvizsgának felel meg.