Őszi fordítói konferencia a BME Tolmács- és Fordítóképző Központ rendezésében

A BME Tolmács- és Fordítóképző Központja idén 2017. szeptember 29-30-án rendezi meg őszi konferenciáját, amely a fordítás értékelésének kérdését állítja a középpontba. A konferencia ebben az évben az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatósága, az OFFI valamint a Kilgray együttműködésével valósul meg, így az oktatókat érintő témákon kívül az Európai Unió fordítószolgálatainak munkája során felmerülő kérdésekről, a magyar fordítópiaci trendekről és a fordítók számára elérhető technológiai újdonságokról is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A konferencián elsősorban a fordítás értékelésének módszertani aspektusai kerülnek terítékre. E témáról többször, több helyen beszéltünk, így e konferencia célja az is, hogy az értékelést az eddiginél tágabb kontextusba helyezzük, más területek (pedagógia, mérés-értékelés) tapasztalatait, más szakemberek és kutatók eredményeit felhasználva, ugyanakkor továbbra is szem előtt tartva az oktatói praktikum főbb módszertani kérdéseit. Idén is várjuk a fordítóképző intézmények oktatóit, volt és jelenlegi hallgatóit; a fordítóirodák képviselőit, a szakma technológiai hátterét biztosító cégeket, a fordítások megrendelőit, valamint az alkalmazásban vagy szabadúszóként dolgozó fordítókat, szakfordítókat, lektorokat.  Az egyes altémákat plenáris- és egyéni előadások, kerekasztal-beszélgetések, vitafórumok, illetve műhelyek keretén belül vitatjuk meg. Ezúttal nem a szervezők kérik fel az előadókat és hozzászólókat, hanem a csatolt felhívásban megadott öt altémában várjuk az oktatók, piaci szereplők vagy akár hallgatók jelentkezését, mégpedig kétféle kategóriában: egyéni előadással (20 perc), illetve hozzászólással (5-10 perc). Az előadások és hozzászólások publikálására egy később megjelenő kiadványban biztosítunk lehetőséget.

A konferenciával kapcsolatos további részletek a csatolt felhívásban találhatók.

Az absztraktok beküldési határideje: 2017. július 15.

További kérdések esetén Végh Katalin (vegh@tfk.bme.hu) és Randrianasolo Daniella (r.daniella@inyk.bme.hu) állnak rendelkezésre.

 

Üdvözlettel:

Dr. Fischer Márta                                                                  Dr. Szabó Csilla

BME, Idegen Nyelvi Központ                                             Tolmács- és Fordítóképző Központ

igazgató                                                                                 képzésvezető